HUIDPROBLEMEN BEHANDELEN

Kennis is de sleutel tot succes voor jou als schoonheidsspecialist. Richt jij je op het behandelen van cliënten met huidproblemen? Dan is het van groot belang dat je de juiste behandelingen en producten toepast voor de allermooiste resultaten. In deze blogreeks bespreken we de meest voorkomende huidproblemen die je in jouw schoonheidssalon kunt tegenkomen. We geven tips over het herkennen van dergelijke huidproblemen en welke werkstoffen écht het verschil maken. We geven tricks hoe jij de huid van jouw klant weer laat stralen en dergelijke problemen in de toekomst voorkomen kunnen worden.

 

DEEL 1: DE VEROUDERDE HUID

Huidveroudering, we willen er alles aan doen om het te voorkomen en tegen te gaan. Oke, lachrimpeltjes tellen we niet mee deze herinneren ons aan leuke momenten! Huidveroudering is echter een proces waar iedereen mee te maken krijgt. Gelukkig zijn er wel manieren om huidveroudering te vertragen, o.a. door een gezonde leefstijl en de juiste huidverzorgingsproducten voor de huid.

Kenmerken van een verouderde huid
Misschien is het wel de meest voorkomende huidvraag: hoe kan ik huidveroudering voorkomen en op een gezonde en natuurlijke manier tegengaan? Huidveroudering begint al vanaf het 20e levensjaar, en wordt meestal echt zichtbaar rond de leeftijd van 30 jaar. Hoe snel de huid veroudert is onder andere afhankelijk van erfelijke factoren, invloeden van buitenaf en leefstijl.

Hoe herken je een verouderde huid? Onderstaand een opsomming van de meeste voorkomende tekenen van huidveroudering:

  • Fijne lijntjes en rimpels
  • De huid wordt dunner
  • Verslapte huid
  • De huid wordt droger
  • De huid wordt kwetsbaarder
  • Verminderde doorbloeding


Huidprocessen veroudering
Met het ouder worden neemt de kwaliteit van de huid af. Dit wordt degeneratie genoemd. Afname van cel activiteit is een belangrijke oorzaak van huiddegeneratie, hierdoor vermindert de kwaliteit van de bindweefselvezels. Ook neemt de hoeveelheid vocht in de huidweefsels af. De huid gaat rimpels vertonen, het huidreliëf wordt grover, de huidadertjes verwijden zich blijvend en schijnen door de huid heen en de huid wordt doffer. De gelaatscontouren vervagen door vervaging van het bindweefsel. Maar wat gebeurd er nou precies in de huid en welke factoren hebben invloed op huidveroudering? Om te begrijpen hoe het kan dat de huid naarmate we ouder worden steeds meer tekenen van veroudering laat zien dienen we de verschillende huidlagen onder de loep te nemen. Onderstaan benoemen wij de belangrijkste oorzaken van huidveroudering in de Epidermis en Dermis.

 

Huidverouderingsproces in de Epidermis

1) In de Epidermis neemt het aantal cellagen af. Dit heeft een verminderde barrièrefunctie van de huid tot gevolg. Er treed transepidermaal vochtverlies op, de huid wordt dunner, wondjes genezen minder snel en de bloedvaten zijn beter zichtbaar.

2) De cel vernieuwing vertraagt en dode huidcellen hopen op. De huid word doffer en ruwer.

3) Het aantal bloedvaten neemt af, met als gevolg een verminderde doorbloeding.

4) Er kan sprake zijn van overactieve melanocyten (pigmentcellen), dit heeft als gevolg dat er pigmentvlekken, lentigines of ouderdomsvlekken ontstaan.


Huidverouderingsproces in de Dermis

1) Collageen zorgt voor kracht en stevigheid in de huid. Het bestaat uit zeer sterke vezels en is de basis waarop de buitenste laag van de huid is verankerd. Tijdens het verouderingsproces van de huid neemt de aanmaak van collageen in de dermis af. Je kunt het zien als een bakstenenmuur die geleidelijk zwakker wordt en afgebroken. Hierdoor neemt de kracht en stevigheid van de huid af waardoor de huid letterlijk instort en buigt met lijntjes en rimpels tot gevolg. Ook genezen wondjes langzamer en wordt de huid dunner. De kwetsbaarheid van de huid neemt toe.

2) Elastine is een eiwit met de letterlijke de eigenschap elastisch te zijn. Elastine is verantwoordelijk voor het terugveren van de huid naar zijn oorspronkelijke vorm, nadat de huid is uitgerekt of samengetrokken. Dit gebeurd bijvoorbeeld wanneer iemand lacht.  Naarmate de huid ouder wordt verliezen de elastinevezels hun veerkracht en veert de huid niet meer zo goed terug als bij een jongere huid. Dit resulteert in verslapping die we vaak zien rondom de ogen, wangen, kaaklijn en in de nek.

3) Fibroblasten zijn ontzettend belangrijk voor het behalen van huidverbetering én huidverjonging. De fibroblasten zorgen voor aanmaak van collageen en zijn hiermee de belangrijkste cellen in het bindweefsel. De fibroblasten houden het bindweefsel stevig en zijn van belang voor het wondgenezingsproces. Naarmate je ouder wordt neemt de activiteit van fibroblasten af waardoor er minder collageen aangemaakt wordt.

Microneedling is op dit moment één van de meest effectieve behandelingen op het gebied van huidverjonging en huidveroudering. Microneedling zorgt ervoor dat de huid meer fibroblasten aanmaakt waardoor de huid wordt aangezet weer actief collageen en elastine vezels aan te maken. Dit heeft als resultaat dat de huid zijn stevigheid weer terugkrijgt én behoudt.

4) In de dermis vindt een vermindering van talgklieren plaats en tevens neemt de werking van de talgklieren af. Het gevolg hiervan is dat de huid droger wordt, waardoor meer fijne droogterimpeltjes en lijntjes ontstaan.

 

Externe factoren
Ook externe factoren spelen een rol binnen het huidverouderingsproces. Uv-straling is één van de grootste boosdoeners van huidveroudering. Overmatige onbeschermde blootstelling aan de zon kan leiden tot versnelde huidveroudering en het ontstaan van pigmentvlekjes.

Ook vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor het verouderen van de huid. Door een teveel aan vrije radicalen worden gezonde cellen beschadigd en ontstaat er oxidatieve stress. Deze oxidatieve stress treft bijvoorbeeld de fibroblasten die instaan voor de productie van collageen en elastinevezels. De productie van collageen en elastine neemt van nature af naarmate we ouder worden, maar oxidatieve stress brengt dat proces in een stroomversnelling. Ook leefstijl vormt een belangrijke factor. Zo leidt o.a. roken, stress, ongezonde en/ of onvoldoende gevarieerde voeding en slaaptekort tot vroegtijdige huidveroudering.

Nu de belangrijkste oorzaken en gevolgen van de huidverouderingsprocessen in kaart zijn gebracht kunnen we onderzoeken welke ondersteunende werkstoffen en behandeling(en) nodig zijn om huidveroudering tegen te gaan. Ga jij ook voor die  gezonde, gladdere en veerkrachtigere huid?

 

BEHANDELINGEN

Er zijn verschillende behandelingen die geschikt zijn om huidveroudering aan te pakken. Een welbekende behandeling is de “Anti Aging Treatment”. Hoewel deze behandeling er bij iedere schoonheidssalon verschillend uit zal zien en wellicht een andere naam draagt, is een Anti Aging behandeling over het algemeen specifiek gericht op de aanpak van diverse symptomen van huidveroudering door middel van de inzet van producten en eventueel massagetechnieken. Onderstaand volgen een aantal onderdelen die volgens ons onmisbaar zijn in een goede Anti Aging Treatment.

 

Anti Aging Treatment

1: Een activerende reinigingsmassage. De huid wordt voorbereid op de treatment.

2: Kies voor een verhelderende enzymatisch peeling (Lysing) voor de aanpak van pigmentvlekjes. Of ga voor een peeling dat fruitzuren bevat en/ of scrubkorrel bij cel-ophoping. De huid wordt minderdof en voelt minder ruw aan. Let op: is de huid erg dun ga dan voor een enzymatische peeling of een peeling dat fruitzuren bevat en gebruik geen mechanische peeling.

3: Een ontspannende en doorbloeding stimulerende massage met een Anti Aging serum in combinatie met een massage olie. De doorbloeding wordt gestimuleerd waardoor de huid weer eengezondere kleur en glow krijgt.

4: Een Anti Aging mask. Een masker met werkstoffen als Niacinamide, Sodium hyaluronate, Copper tripeptide-1 en bijvoorbeeld Polyglutamic acid versterkt de huidbarrière, laat droogtelijntjes verdwijnen en zorgt ervoor dat jouw klant direct met een zichtbaar verbeterde huid de salon verlaat.

5: Optioneel de inzet van ampullen à Door de inzet van een ampul, zoals bijvoorbeeld de Wrinkle Treatment ampul, worden extra hoog geconcentreerde werkstoffen aan de behandeling toegevoegd voor een nog mooier resultaat.

 

Cosmeceutical behandelingen huidveroudering
Naast de reguliere schoonheidsbehandelingen zijn er ook diverse cosmeceutical behandelingen mogelijk waarmee huidveroudering kan worden aangepakt. In dit blog lichten wij twee behandelingen uit: de AHA fruitzuurpeeling en Microneedling.

Aha peeling
Een fruitzuurpeeling is een zeer effectieve behandeling om de symptomen van huidveroudering tegen te gaan. Voor het mooiste resultaat is een kuur van ongeveer 6 behandelingen met een glycolzuurpeeling nodig. Glycolzuur verwijdert effectief dode huidcellen voor een fris en egaal huidbeeld zonder vaalheid. Door het afschilferen van dode huidcellen worden oppervlakkige huidproblemen die je vaak bij huidveroudering ziet verminderd. Denk hierbij aan fijne lijntjes en rimpels, pigmentvlekjes en de schilferende huid. De “nieuwere” huid wordt zichtbaar, en deze is veelal gladder, voller en meer effen van teint.

Anti Aging op het hoogste niveau: microneedling
Microneedling is een effectieve behandeling met doeltreffende huidverbeterende en huidverjongende resultaten. Microneedling is een techniek, waarbij de huid met minuscule naaldjes gecontroleerd geperforeerd wordt. Dit wordt gedaan doormiddel van de microneedling pen met steriele naaldkop, waarbij rechtstandige microkanaaltjes in de huid worden aangebracht. Dit stimuleert de huid zichzelf te herstellen. Het natuurlijk wondgenezingsproces van de huid wordt geactiveerd, waardoor de aanmaak van keratinocyten en fibroblasten wordt bevorderd. Doordat actieve groei en helende factoren vrijkomen, kunnen fibroblasten zich vermenigvuldigen en die zorgen weer voor een versnelde aanmaak van collageen en elastine. De epidermis wordt verstevigd, de huid ziet er gezonder uit, de doorbloeding is geoptimaliseerd en de huid voelt gladder en steviger aan.

 

SAMEN BEREIK JE MEER

Zoals je als schoonheidsspecialiste uiteraard wel weet is alleen een behandeling in de salon niet voldoende om het beste resultaat te behalen en te behouden. Misschien nog wel belangrijker is het gebruik van de juiste producten voor thuis. Hieronder lichten we een aantal werkstoffen uit die de perfecte “anti aging ingrediënts” vormen en onmisbaar zijn in het dagelijkse beauty ritueel van jouw klant!


Werkstoffen
We hebben gekeken naar de huidprocessen tijdens huidveroudering en de meest effectieve werkstoffen op een rijtje gezet die onmisbaar zijn in een anti aging product. Deze werkstoffen dragen bij aan het verbeteren van de tekenen van veroudering zoals fijne lijntjes en verslapping, maar zorgen ook voor preventieve huidveroudering.

Huidbarrière versterken
Heeft jouw klant zichtbare tekenen van een verzwakte huidbarrière? Dit kun je bijvoorbeeld zien aan overgevoeligheid, roodheden en irritaties. Dan is de werkstof Niacinamide (vintamine B3) bij uitstek geschikt om de barrièrefunctie van de huid te herstellen. Niacinamide heeft anti-inflammatoire eigenschappen die de histamineproductie remt, hierdoor is deze werkstof ook uitermate geschikt voor de gevoelige huid en/of rode plekken.

Om de huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf kun je naar producten kijken de werkstof Simmondsia chinensis seed oil (jojoba seed oil) bevatten. Dit ingrediënt is rijk aan vitamine E, een antioxidant met een effectieve bescherming tegen vrije radicalen. Ook de werkstof Tocopherol (vitamine E) is hiervoor zeer geschikt.

Craquelé/ droogtelijntjes door transepidermaal waterverlies
Craquelé lijntjes oftewel droogte lijntjes bestrijd je uiterst effectief met hyaluronzuur. Kies wel voor de combinatie van hyaluronzuur + zout oftewel Sodium Hyaluronate. Deze vorm van hualuronzuur wordt uitstekend opgenomen door de huid. Wanneer het product moleculair ultralicht is zal deze diep in de huid kunnen doordringen en zo de tekorten aanvullen en transepidermaal waterverlies tegengaan. Craquelé/ droogte lijntjes verdwijnen als sneeuw voor de zon en dit maakt een wereld van verschil! De rijpere huid zonder craquelé lijntjes lijkt direct een stuk frisser, gezonder en gladder.

Ook is de steeds bekender wordende werkstof Squalene hét ingrediënt die de huid beschermt tegen vrije radicalen en droogheid. Squalene is dan ook een uitstekend Anti Aging ingrediënt. Ook beschermt Squalene onze huid tegen schimmel- en gistinfecties. Squalene is een skin identical ingrediënt omdat het qua samenstelling op talg lijkt. Tijdens het huidverouderingsproces neemt de werking van de talgklieren af waardoor de huid vaak droger wordt en er droogtelijntjes ontstaan. Squalene vult deze tekorten aan talg weer aan (zonder de huid vet te maken) en je ziet direct dat de huid er gezonder en gladder toont!

Collageen en elastine aanmaak stimuleren
Rimpels, verslapping, fijne lijntjes en verminderde stevigheid. Zodra de collageen en elastine aanmaak verminderd treden dergelijke huidverouderingssymptomen op. Met de juiste werkstoffen kun je de huid activeren om weer meer collageen en elastine vezels aan te maken. De huid wordt zichtbaar gladder en steviger en voelt gezonder aan. Kijk naar producten die bijvoorbeeld het ingrediënt Copper Tripetide-1 bevatten. Deze werkstof verbetert de stevigheid en verzacht de huid. Het stimuleert de aanmaak van collageen en elastine wat resulteert in een stevigere en vollere huid. Fijne lijntjes en rimpels verminderen en de huid wordt zichtbaar gladder en voller.

Polyglutamic acid is ook een onmisbaar anti aging ingrediënt. Deze werkstof is het sterkere zusje van hyaluronzuur. Dit aminozuur is in staat om tot wel 5000 keer zijn eigen gewicht in water vast te houden. Het aminozuur stimuleert ook de aanmaak van collageen en verbetert de elasticiteit van de huid. Een tamelijk ‘nieuw’ ingrediënt met sterke huidverbeterende eigenschappen. Deze werkstof zorgt voor een zichtbaar stevigere en gladdere huid.

Om de collageenproductie nóg meer te stimuleren kun je kijken naar het ingrediënt Palmitoyl Tripeptide-5: deze peptide stimuleert de collageenproductie en verzacht fijne lijntjes en rimpels. Voor het effectief verstevigen van de verslapte huid heeft het ingrediënt Retinol (vitamine A) een uitstekende werking. Retinol stimuleert effectief de aanmaak van collageen waardoor de huid weer meer kracht en stevigheid krijgt. Ook is de werkstof Himanthalia elongate extract (bruinalg) een uitstekend anti aging ingrediënt. Het bevat vitamine A (verstevigend), vitamine C en E (beschermend). De mineralen en essentiële aminozuren waar bruinalg rijk aan is zorgen voor een gezonde, soepele en veerkrachtige huid. Deze helpen het natuurlijke afweersysteem en verminderen tekenen van huidveroudering.

Om de huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals vrije radicalen, is Vitamine C een uitstekend ingrediënt. Vitamine C rekent effectief af met vrije radicalen. Let er wel op welke vorm Vitamine C het product bevat. Je kunt het beste kiezen voor 3-o-ethyl ascorbic acid en/ of sodium ascorbyl phosphate. Vitamine C is in water oplosbaar, het is dan ook van groot belang dat het product een transportstof bevat om de Vitamine C veilig dieper in de huid door de Reinse barrière van de huid te begeleiden. Ook is het belangrijk dat de stof een laag moleculair gewicht heeft zodat deze diep in de huid kan doordringen. Vitamine C maakt vrije radicalen effectief onschadelijk waardoor o.a. huidveroudering en het beschadigen van de huidbarrière wordt voorkomen.

 

Kortom weet waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste huidverzorgingsproducten voor de aanpak van huidveroudering en bereik samen met jouw klant het allermooiste resultaat. Mooi ouder worden, daar gaan we voor!