DE GEVOELIGE EN GEÏRRITEERDE HUID
Kennis is de sleutel tot succes voor jou als schoonheidsspecialist. Richt jij je op het behandelen van cliënten met huidproblemen? Dan is het van groot belang dat je de juiste behandelingen en producten toepast voor de allermooiste resultaten. In deze blogreeks bespreken we de meest voorkomende huidproblemen die je in jouw schoonheidssalon kunt tegenkomen. We geven tips over het herkennen van dergelijke huidproblemen en welke werkstoffen écht het verschil maken. We geven tricks hoe jij de huid van jouw klant weer laat stralen en dergelijke problemen in de toekomst voorkomen kunnen worden.
DEEL 3: DE GEVOELIGE EN GEÏRRITEERDE HUID
De gevoelige en geïrriteerde huid: een veel voorkomend probleem die je ongetwijfeld vast vaak tegenkomt in jouw salon. De huid van jouw klant wordt rood/ vlekkerig bij het minste of geringste, voelt vaak niet prettig aan, jeukt en vertoont roodheden. Ook zit er een groot verschil in het hébben van een gevoelige huid of een huid die gevoelig is gewórden.
Wanneer de huid volledig in balans is bestaat er een evenwicht tussen de waterhuishouding van de huid en de omgeving. Wanneer vetten van de huidbarrière minder worden is de kans groot dat de huid water verliest waardoor de huid uitdroogt en er irritaties kunnen ontstaan. Dit uit zich vaak in jeuk, roodheid en schilfering.
Kenmerken van een gevoelige huid
Hoe herken je een gevoelige en geïrriteerde huid?
- Roodheden
- Gevoelig
- Vlekkerig
- Schilferig
- Gestrest
- Jeuk
- Trekkerig/ branderig gevoel
Hoe ontstaat een gevoelige huid?
Erfelijke factoren
Mensen die aan een bepaalde huidaandoening lijden zoals bijvoorbeeld het veel voorkomende atopisch eczeem of rosacea hebben een verstoorde huidbarrière en een gevoelige huid. Dit is erfelijk bepaald, al is het nog niet geheel duidelijk welke genen hiervoor verantwoordelijk zijn.
Atopisch eczeem
Atopisch eczeem is een veelvoorkomende chronische ontstekingsziekte van de huid. Atopie staat voor de neiging tot allergisch reageren en eczeem voor roodheid, schilfering, zwelling vochtafscheiding, korstjes, rode bultjes en warmte. Atopisch eczeem is vaak erfelijk en ontstaat door prikkels van verschillende aard. Ten eerste kunnen allergene prikkels zoals huisstofmijt, hooikoorts en voedsel Atopisch eczeem veroorzaken. Ook kan het ontstaan door niet allergene prikkels zoals irriterende stoffen en huid-ontvettende middelen als zeep. Ook water en wol kunnen dit type eczeem uitlokken. Klimaatfactoren zoals droge lucht, zon en vochtige warmte en psychologische factoren als stress en slaaptekort vormen eveneens prikkels die atopisch eczeem kunnen veroorzaken. Tot slot zijn huidbacteriën zoals stafylokokken bij maar liefst 90% van de mensen die een atopische huid hebben te vinden en maar bij 5% bij niet-atopici. Onderzoek wijst uit dat juist deze bacteriën eczeem uitlokken en vaak verergeren.
Rosacea
Ook Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening. Kenmerkend zijn de felrode verkleuringen en vlekken die het meest aanwezig zijn op de neus en de wangen. Rosacea betekent letterlijk rood als een roos. De precieze oorzaak van Rosacea is helaas niet bekend. Wel zijn er theorieën die omschrijven dat de bloedvaatjes in het gezicht abnormaal verwijd zijn waardoor een stilstand van het bloed ontstaat wat een ontstekingsreactie zou uitlokken met roodheden, zwellingen, bultjes en puistjes als gevolg. Gelukkig is wel bekend welke factoren Rosacea kunnen verergeren en welke middelen kunnen helpen deze aandoening onder controle te houden.
Bovenstaande huidaandoeningen zijn slechts twee voorbeelden, er zijn nog veel meer erfelijke huidaandoeningen die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van een gevoelige huid. Vaak is het bij deze huidaandoeningen aan te raden om jouw klant door te verwijzen naar een huisarts of dermatoloog als hiervoor niet de nodige specifieke specialisaties of scholing is gevolgd. Veelal zijn medische middelen als corticosteroïden, antibiotica of isotretinoïne nodig om het huidprobleem onder controle te krijgen.
De huid die gevoelig is geworden
Het hebben van een gevoelige huid is iets waar veel mensen wel eens last van hebben. Vlekjes, jeuk, bultjes en een schrale rode huid zijn de bekendste symptomen van een gevoelig geworden huid. Dit probleem zul je waarschijnlijk vaak tegenkomen in jouw salon. Met de juiste behandelingen en producten kun je veel voor jouw klanten betekenen en werken naar een weerbare en gezonde huid.
Een gevoelig geworden huid komt meestal door onderstaande factoren die de huidbarrière verstoren waardoor irritaties ontstaan.
- Verslapte haarvaatjes
- Verzwakte huidbarrière
- Huidbacteriën niet in balans
- Stress
- Vermoeidheid
- Omgevingsfactoren: extreme temperatuurschommelingen, lage luchtvochtigheid, luchtvervuiling en chemicaliën kunnen de huid gevoeliger maken.
- Verkeerd gebruik cosmetica: zeep, parfum en synthetische stoffen beschadigen de huidbarrière waardoor de huid gevoelig wordt.
- Leefstijl: overmatige stress, zonnebank of veelvuldig onbeschermde blootstelling aan de zon zorgen er voor dat er te veel vrije radicalen vrijkomen waardoor de huidbarriere beschadigd.
- Vrije radicalen: een grote boosdoener wat betreft het aantasten van de huidbarrière. Te veel vrije radicalen tasten de gezonde huidcellen aan waardoor deze beschadigen en de weerbaarheid van de huid verminderd.
- Dehydratatie: een droge gedehydrateerde huid is vaak de voorloper van een gevoelige huid. Een droge huid ontstaat vaak doordat de barrièrefunctie van de huid uit balans is en de weerbaarheid van de huid dus lager is.
Behandelingen gevoelig geworden huid
Vermijd per direct producten met irriterende, uitdrogende en agressieve ingrediënten, zoals Sodium Laureth Sulfate (SLS), SLES, harde alcoholen en synthetische stoffen als parfum en kleurstoffen. Met de juiste behandelingen en producten kun je de huidbarrière versterken en weerbaarder maken. Vaak is bij een gevoelige huid de huidbarrière beschadigd en zien we dat de bacteriehuishouding op de huid niet in balans is. Gebruik producten met een combinatie van bijvoorbeeld aminozuren en prebiotica om de bacteriehuishouding weer in balans te krijgen voor een gezonde huid.
Nu we weten hoe een huid gevoelig kan worden gaan we kijken naar een aantal specifieke behandelingen en werkstoffen die bij uitstek geschikt zijn om dit huidprobleem effectief te verbeteren.
Voorlichting
Bespreek met jouw klant het belang van goede cosmetica. Voorkom hiermee dat er wordt doorgegaan met het gebruik van verkeerde producten waardoor de huidbarrière niet kan herstellen. Let hierbij ook op bijvoorbeeld de shampoo en wasmiddelkeuze van jouw klant! Gebruikt jouw klant bijvoorbeeld haarshampoo waar de veelvoorkomende stof SLS of SLES (omdat het zo fijn schuimt) in zit? Vraag jouw klant dan om hier mee te stoppen. Er bestaat namelijk een grote kans dat dit ook op het gezicht komt en de huidbarrière beschadigd. Wasmiddel met een hoge dosering parfum kan eveneens voor vele huidirritaties zorgen. Tot slot is het van belang dat je samen met de klant kijkt naar de gehanteerde levensstijl. Stress, alcohol en blootstelling aan Uv-straling zijn ook ware boosdoeners die bijdragen aan het beschadigen van de huidbarrière. Bespreek dit met jouw klant en maak gezamenlijk een plan om de huid van jouw klant doeltreffend te verbeteren.
Huidbarrière versterken
De allereerste en belangrijkste stap in het behandelen en verbeteren van de gevoelig geworden huid is het versterken van de huidbarrière. Dit kun je doen door middel van een doelgerichte behandeling in jouw salon in combinatie met effectieve producten voor thuis. Kies hierbij voor werkstoffen als aminozuren en prebiotica om de huidbarriere te herstellen en de bacteriehuishouding op de huid weer in balans te krijgen.
Bij een gevoelige huid zijn er vaak meer slechte dan goede bacteriën op de huid. Er ontstaan roodheden, de huid gaat jeuken en voelt vaak trekkerig of branderig aan. Met behulp van een goede prebiotica zoals inulin houden we het evenwicht in het voordeel van de goede bacteriën. Deze balans zorgt ervoor dat de huid minder gevoelig wordt, beter aanvoelt en er weer gezond uitziet. Tevens is het belangrijk om te zorgen dat de waterhuishouding van de huid weer in balans komt. Aminozuren (Lysine Aspartate) en bijvoorbeeld Sodium Hyaluronate zijn intensief hydraterende en vochtregulerende werkstoffen die helpen de vochthuishouding weer op peil te krijgen. Tot slot dienen vet tekorten in de huid aangevuld te worden door werkstoffen als brassica napus olie. Deze werkstoffen bevatten een hoog percentage vetzuren (fatty acids) waardoor de huidbarrière wordt versterkt.
SAMEN BEREIK JE MEER
Zoals je als schoonheidsspecialiste uiteraard wel weet is alleen een behandeling in de salon niet voldoende om het beste resultaat te behalen en te behouden. Misschien nog wel belangrijker is het gebruik van de juiste producten voor thuis.
Is de huidbarrière zichtbaar verzwakt en beschadigd ga dan als eerste werken aan een sterkere huidbarrière. Stap 1 is het behandelen van de huid met barrière versterkende werkstoffen gecombineerd met de juiste producten voor thuis. Je zult zien dat jouw klant al na een aantal weken merkbaar verschil ziet én voelt.
Zodra de huid goed hersteld is kun je samen met jouw klant kijken naar de vervolgbehandelingen en de huidwensen van jouw klant. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om een stapje verder te gaan met bijvoorbeeld een AHA of BHA peeling of een microneedling behandeling. Op deze manier werk je samen met jouw klant naar die gezonde, sterke en mooie huid.
Onderstaand hebben we de meest geschikte werkstoffen die bijdragen aan het herstellen, versterken én beschermen van de huidbarrière uitgelicht.
Huidbarriere herstellen, versterken en beschermen
Inulin (prebioticum): is een voedingsbron voor huidvriendelijke bacteriën. Deze bacteriën stimuleren ons immuunsysteem, nemen deel aan gezonde metabole processen op de huid, helpen de huidbarriere in stand te houden en beschermen tegen de groei van slechte bacteriën.
Wanneer er meer slechte dan goede bacteriën op de huid zijn wordt de huid vaak gevoelig. Er ontstaan roodheden, de huid gaat jeuken en voelt vaak trekkerig of branderig aan. Met behulp van inulin houd je het evenwicht in het voordeel van de goede bacteriën, hierdoor zal de huid minder gevoelig worden, beter aanvoelen en er gezonder uitzien.
Lysine Aspartate (aminozuur): dit aminozuur wordt gewonnen uit planten en is een waar anti-stress ingrediënt. Lysine Aspartate geeft energie aan de huid, zuivert cellen en stimuleert de microcirculatie.
Vitamine C: beschermt tegen invloeden van buitenaf. Vitamine C maakt vrije radicalen effectief onschadelijk waardoor huidveroudering en het beschadigen van de huidbarrière wordt voorkomen.
Polyphenols: werken ontstekingsremmend, beschermen tegen vrije radicalen en vertragen de cel verbranding.
Brassica napus olie: winterkoolzaad rijk aan een hoog percentage vetzuren (fatty acids). Versterkt de natuurlijke huidbarrière, waardoor vochtverlies wordt tegengegaan.
Vitis vinifera fruit extract (druivenextract): gaat roodheid tegen en werkt kalmerend. Dit extract is tevens een krachtige antioxidant waardoor het de huidbarrière beschermt tegen vrije radicalen.
Urea (plantaardig): urea is een skin identical ingrediënt en werkt hydraterend. Urea wordt ook wel ingezet ter behandeling van eczeem.
Hydrolized wheat protein (tarwekiemolie): bevat een hoog gehalte aan vitamine E, wat er voor zorgt dat de circulatie in de huid wordt gestimuleerd. Het is tevens een sterk antioxidant.
Simmondsia chinensis seed oil (jojoba seed oil): een natuurlijke antioxidant welke de huid effectief beschermt tegen vrije radicalen. Is rijk aan vitamine E en gezonde vetzuren. Reguleert de vochtbalans van de huidcellen en werkt hydraterend. Vertraagd de talgproductie en voelt niet vet aan. Een uitstekend verzachtend ingrediënt welke maar liefst 17 aminozuren bevat.
Himanthalia elongate extract: is een bruinalg. Het bevat vitamine A (verstevigend), vitamine C en E (beschermend). De mineralen en essentiële aminozuren zorgen voor een gezonde, soepele en veerkrachtige huid. Ze helpen het natuurlijke afweersysteem en verminderen tekenen van huidveroudering.
Sodium Hyaluronate (hyaluronzuur + zout): doordat het hyaluronzuur is gecombineerd met zout kan deze uiterst goed worden opgenomen door de huid. De moleculen van dit serum zijn ultra licht en gaan daardoor transepidermaal waterverlies (TEWL) tegen.
Vochttekorten aanvullen
Onderstaand een opsomming van de werkstoffen die zeer effectief zijn bij het aanvullen van de vochttekorten in de huid.
Sodium Hyaluronate: is een verbinding van hyaluronzuur + zout. De moleculen zijn ultraklein en door de combinatie van het zout wordt het diep in de huid opgenomen waar het vocht aan zich bindt en zo de huid sterk verbeterd. Het grootste voordeel van dit ‘stofje’ is het enorme vermogen om water aan zich te binden: tot wel zes liter water per gram. Doordat het zo enorm veel water aan zich bindt wordt de huid tijdelijk opgevuld met een soort minuscule kleine ‘sponsjes’. Hierdoor oogt de huid steviger, gladder, energieker en worden (droogte)rimpels minder zichtbaar. Ook heeft Sodium Hyaluronate een anti oxidatieve én regenererende werking.
Ozonized opuntia ficus indica callus culture extract (prickly pear extract): zit boordevol anti-oxidanten en polyphenols, onverzadigde verzuren en aminozuren welke voor een intensieve hydratatie van de huid zorgen.
Glycerin: is een skin identical ingrediënt, onttrekt vocht aan de lucht en werkt intensief hydraterend.
Shea butter: wordt geperst uit notenpitten. Laat de huid soepel aanvoelen en werkt verzachtend.
Monoi boter: gemaakt van bloemblaadjes. Werkt verzachtend, kalmerend en heeft een zuiverende werking. Helpt de huid langdurig vocht vast te houden en hydrateert de huid.
Kortom weet waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste huidverzorgingsproducten voor de aanpak van de gevoelig geworden huid en bereik samen met jouw klant het allermooiste resultaat!
HUIDPROBLEMEN BEHANDELEN
Kennis is de sleutel tot succes voor jou als schoonheidsspecialist. Richt jij je op het behandelen v
Najaar Treatments
De zomer loopt ten einde, de vakantie is voor de meesten onder ons voorbij, de scholen weer begonnen
After Summer: jouw huid in topconditie!
Gedurende de zomermaanden krijgt de huid veel te verduren. Nu de zomer ten einde loopt is het dus er