Als schoonheidsspecialist voer je behandelingen uit die gericht zijn op de verzorging van het gelaat, het lichaam, de voeten en de handen. Daarbij richt je je vooral op de huid, maar een huidverzorgende behandeling beïnvloedt vaak meer dan alleen de huid. Als specialist beïnvloedt je ook het spierweefsel, de bloed- en lymfecirculatie en het zenuwstelsel. Het is dus van belang om te weten hoe het lichaam functioneert. Je komt dagelijks in aanraking met het grootste orgaan van ons lichaam: de huid.
Huidverbetering: ons concept
Een vraag die vaak gesteld wordt is wat is nou het verschil tussen huidverzorging en huidverbetering. Om aan huidverbetering te kunnen doen is het belangrijk dat er kennis is over de opbouw, kenmerken en functies van de huid. Huidverbetering gaat namelijk verder dan het verzorgen van de bovenste huidlaag. Om meer inzicht te bieden in huidverzorgende en huidverbeterende processen gaan we kijken naar de opbouw en functies van de huid.
Huidlagen
De huid bestaat uit drie verschillende huidlagen die afzonderlijk ook weer uit verschillende laagjes bestaan, ieder met een eigen functie.
Opperhuid
Van buiten naar binnen onderscheiden we allereerst de opperhuid ook wel de epidermis genoemd. Dit is de bovenste laag van de huid, deze laag bestaat uit epitheelweefsel. In de opperhuid vindt het verhoorningsproces plaats. In de basaallaag vormen zich nieuwe cellen. Via de stekellaag schuiven de vellen op naar de korrelaag waar het verhoorningsproces begint. In de korrellaag vormt zich keratohyaline als voorstadium van de eigenlijke hoornstof (keratine). In de doorschijnende laag wordt keratohualine omgezet in eleidine. In de hoornlaag zijn de cellen geheel verhoornd. Ze bestaan uit keratine dat gevormd is uit eleidine. De verhoornde en dode huidcellen stoten we uiteindelijk af als huidschilfers. Tussen de dode en levende cellagen van de opperhuid ligt een natuurlijke huid barrière. De huid barrière laat zeer selectief stoffen door.
Lederhuid
Vervolgens volgt de lederhuid ofwel de dermis. Dit is de laag tussen de opperhuid en de onderhuid, deze laag is opgebouwd uit dicht bindweefsel. De twee lagen va de lederhuid (papillenlaag en netlaag) zijn opgebouwd uit dicht bindweefsel dat bestaat uit de bindweefselgrondsubstantie, bindweefselvezels en cellen. In de papillenlaag zitten de bloedvaten die de basaalcellenlaag voorzien van voedingsstoffen en zuurstof die nodig zijn voor celdeling. In deze netlaag zitten bloed- en lymfevaten, zenuwen en zweet-en talg klieren
Onderhuid
De onderste laag van de huid vormt de onderhuid ook wel de subcutis genoemd. Deze laag is opgebouwd uit losmazig bindweefsel. Tussen het losmazige bindweefsel van de onderhuid liggen groepjes vetcellen. Dit vet beschermt de onderliggende organen, bepaalt de veerkracht van de huid en de lichaamsvorm, beschermt tegen kou en vormt een reserve voorraad voedsel.
Functies en kenmerken van de huid
Huidfuncties
De huid vormt de bekleding van het lichaam en is een orgaan met verschillende functies. De huid beschermt tegen invloeden van buitenaf, zoals kou en warmte, elektriciteit, uitdroging en micro-organismen. Het onderhuidse vetweefsel beschermt de onderliggende organen. Het pigment in de huid biedt bescherming tegen de uv-stralen in het zonlicht. De huid is tevens een graadmeter voor de gezondheid. De huid krijgt met zijn vele functies dus veel te verduren.
Kenmerken van de huid
De huid heeft een natuurlijke vochtgraad. De zon of bijvoorbeeld het gebruik van huidverzorgingsproducten met een hoog alcoholpercentage kunnen een negatieve invloed hebben op de vochtigheidsgraad van de huid. Een vochtrijke huid ziet er gladder en strakker uit dan een vocht arme huid. Bij een vocht arme huid zie je kleine nerfjes. Dit geeft een craqueléachtig effect. Natuurzuivere cosmetica producten bevatten geen alcohol en kunnen er opgericht zijn de vochtigheidsgraad van de huid te herstellen.
Het is niet alleen van belang om de natuurlijke vochtgraad van de huid op peil te houden maar ook het in balans houden van de zuurmantel is erg belangrijk. Op de hoornlaag leven bacteriën, schimmels en gisten. Ook wel micro-organismen of huidflora genoemd. Als deze micro-organismen in evenwicht zijn vormen ze een afweer tegen ziekteverwekkende micro-organismen die van buitenaf op de huid komen. Bij een verstoorde balans kunnen de nuttige micro-organismen zelf ongeremd gaan groeien en ziekten veroorzaken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij jeugdpuistjes en acne. De zuurgraad is dus een beschermende emulsie aan de oppervlakte van de huid die bestaat uit zweet, talg en verhoorningsproducten. De zuurmantel biedt bescherming tegen ziekteverwekkende micro-organismen en houdt de hoornlaagsoepel. De zuurmantel heeft een bepaalde zuurgraad: de pH-waarde, de pH-waarde van de huid ligt tussen de 5,5 en 5,8. De zuurmantel van de huid heeft heel wat te verduren. Water lost namelijk de zuurmantel op. Na het wassen met water duurt het een aantal uren voor deze zuurmantel hersteld is. Veelvuldig wassen is dus niet altijd goed, vooral niet als er producten gebruikt worden met een ontvettende werking zoals producten die alcohol bevatten. De huid kan gevoelig en droog worden. Het is belangrijk hierbij in ogenschouw te houden dat ook als een reinigingsproduct wordt gebruikt die de Ph-waarde niet aantast deze vaak afgehaald wordt met water. Op deze manier krijgt het water toch kans schade aan de zuurmantel van de huid aan te brengen. Het is daarom belangrijk een goede toner of tonic te gebruiken die de pH-waarde van de huid weer in balans brengt.
Een huid kan veel of weinig glanzen. De huidglans is afhankelijk van o.a. zweet en talg, donshaartjes en de conditie van de huid. De kwaliteit van de lederhuid, de dikte van de onderhuid, de vulling van bloed-en lymfevaten, de celspanning (hoeveelheid vocht in de cel) en de spierspanning bepalen de huidspanning. Het huid reliëf vormt zich door de talgklier poriën, de huidveldjes en de huidlijnen.
Een jonge huid ziet er anders uit dan een oudere huid. Met het ouder worden neemt de kwaliteit van de huid af. Dit wordt degeneratie genoemd. Afname van cel activiteit is een belangrijke oorzaak van huiddegeneratie, hierdoor vermindert de kwaliteit van de bindweefselvezels. Ook neemt de hoeveelheid vocht in de huidweefsels af. De huid gaat rimpels vertonen, het huidrelief wordt grover, de huidadertjes verwijden zich blijvend en schijnen door de huid heen en de huid wordt doffer. De gelaatscontouren vervagen door vervaging van het bindweefsel.
Huidverzorging vs huidverbetering
Nu in kaart is gebracht hoe de huid is opgebouwd en welke functies de huid heeft kunnen we enigszins aantonen wat nou de scheidingslijn is tussen huidverzorging en huidverbetering. Hierbij moet genoemd worden dat de een het andere niet uitsluit. Je kunt zowel aan huidverzorging als aan huidverbetering doen.
Huidverzorging
We hebben gezien dat de huid is opgebouwd uit verschillende huidlagen en iedere huidlaag heeft zo zijn eigen voedingsstoffen nodig. De huid kan heel veel dingen prima zelf reguleren. Zo haalt de huid voedingsstoffen uit voeding en tevens krijgt de huid van binnenuit voedingsstoffen en bouwstoffen toegediend via de bloedbaan. Via kleine haarvaatjes worden deze voedingsstoffen en zuurstof in de lederhuid afgeleverd. Eenmaal daar worden ze doorgegeven aan het onderste laagje van de opperhuid. De huidcellen zijn in deze huidlaag levend, maar naarmate ze verder opschuiven naar boven sterven zij langzaam af. Tijdens het afsterven komen vetten vrij, welke een mooi beschermlaagje vormen voor de huid. Hierdoor kan er eveneens minder vocht uit de huid ontsnappen. Een mooie huid komt dus zowel van buiten als van binnenuit. Een gezonde levensstijl is van groot belang voor een mooie gezonde huid.
Door allerlei processen en omgevingsfactoren kan dit natuurlijke huidverzorgingsproces verstoord raken. Je kunt hierbij denken aan slechte voeding, verwarming of airco, stress, zon of het gebruik van verstorende cosmetica producten. Wanneer de tekorten in de huid aangevuld worden doormiddel van producten spreken we van huidverzorging. Bij huidverzorging wordt alleen de bovenste laag van de opperhuid behandeld. Huidverzorging begint met het juiste reinigingsproduct die de huid niet uitdroogt en de zuurmantel niet uit balans brengt. Als de huid goed gereinigd is wordt een dag of nachtcrème aangebracht om de huid te beschermen en te verzorgen.
Bij het gebruik van de juiste huidverzorgingsproducten bevatten de crèmes werkzame stoffen zoals vitaminen die de huid voeden en ingrediënten die vocht in de huid vasthouden. De dode huidcellen in de bovenste huidlagen zwellen door het vocht een beetje op. De huid voelt nu lekker zacht en soepel aan en fijne droogte lijntjes en rimpeltjes vervagen. Er veranderd echter niets in de levende cellen van de huid enkel het bovenste laagje wordt soepel gehouden. Rimpels en lijntjes worden dus opgevuld doordat de huid tijdelijk opzwelt.
Ook voor de schoonheidsspecialist geldt dat door het gebruik van hydraterende producten zoals een hydraterend masker er voor gezorgd kan worden dat het vochtgehalte van de hoornlaag zoveel mogelijk op peil blijft. De hoornlaag bestaat maar voor 10procent uit water, terwijl de cellagen daaronder voor 60 tot 70 procent uit water kunnen bestaan. Voor de functie van de huid is het belangrijk dat deze 10 procent behouden blijft. Als schoonheidsspecialist stel je een huidanalyse op voor iedere klant, hierin komen de eerder beschreven huidfuncties en huidkenmerken aan bod. Aan de hand van de analyse wordt een behandelplan opgesteld, afgestemd op de behoefte van de huid. Te denken valt aan een oppervlakte reiniging, diepte reiniging, vochtbehandeling of juist het stimuleren of kalmeren van de huidfuncties.
Huidverbetering
Huidverbetering gaat een stap verder als huidverzorging en werkt in op de diepe lagen van de opperhuid. Het doel hierbij is het stimuleren van de huid om nieuwe cellen aan te maken. Bij een huidverbeterende behandeling wordt de huid zo goed mogelijk ondersteund in haar natuurlijke functies. De huid wordt op celniveau wakker geschud en aan het werk gezet. Zo wordt bijvoorbeeld de celdeling geactiveerd en de doorbloeding van de huid gestimuleerd. De huid kan nu in combinatie met een hoge dosis actieve werkstoffen weer optimaal functioneren. De huid wordt van binnenuit aangezet en verbeterd. De huid ziet er naar verloop van tijd egaler en gladder uit. Ook kunnen diepliggende huidproblemen worden aangepakt zoals huidveroudering, hyperpigmentatie, zwangerschapsmasker, huidverslapping.
Huidverbetering kan bijvoorbeeld bereikt worden door een bindweefselmassage of een fruitzuurpeeling. Ook kan specialistische apparatuur worden ingezet die de aanmaak van collageen en elastine verhogen. Daarnaast kunnen hoogwaardige producten als ampullen dieper in de huidlager doordringen en de huid voeden en activeren doormiddel van bijvoorbeeld peptiden. De huid wordt als het ware geboost. Huidverbeterende behandelingen en producten hebben tot slot nog de mooie bijkomstigheid dat de werkzame stoffen in de huidverzorgende crèmes beter kunnen worden opgenomen.
Huidverbetering op maat met Marlyse Blue
Marlyse Blue biedt natuurzuivere huidverbeteringsproducten gemaakt van organische extracten en oliën, zonder chemische toevoegingen. Voor ieder huidtype, huidprobleem of huidwens heeft Marlyse Blue een huidverbeterende oplossing op maat. Onze productlijn is overzichtelijk en door middel van hoogwaardige crèmes, serums, ampullen, maskers en natuurzuivere fruitzuurpeelingen wordt gewerkt aan huidverzorging en huidverbetering. Marlyse Blue maakt hierbij gebruik van de kracht van natuurlijke schoonheid. Vanuit deze filosofie is het van belang om te kiezen voor natuurzuivere producten die geïnspireerd zijn door al het goede dat de natuur te bieden heeft. Krachtige planten en fruitextracten met een voedende, hydraterende en herstellende werking vormen de basis voor effectieve producten. Wil jij meer weten over onze huidverbeterende producten?